.fawh.


I am happy
Enough said
^_^













Skin by Ayien
Pregnancy Journey Part 3.
Oct 20, 2017 | 11:59 AM | 0 comments

Hello again, everybody.

Sorry lama menghilang. Busy sikit dengan kehidupan realiti. Kah! Tak sangka dah Part 3. Masa awal awal karang dalam kepala rasa macam pendek je, tapi eh, panjang pulak? 😂😂😂 Kalau I yang tak sampai setahun ni pon dah 3 part, cuba bayangkan Siti Nurhaliza yang dah tunggu 11 tahun tu berapa part pulak? Haaa gittew comparison dia.

Okay, so this time I nak share pasal survey tempat bersalin. Yeayyy. Anybody yang tengah survey maybe boleh sedikit sebanyak rasa dibantu sebab I pon dulu google google jugak blog mak mak pasal tempat bersalin. So masa baby dalam perut around 3 bulan macam tu I dah start survey.

As a first time mother, my aim was to look for a place which was affordable to me, provide good service, dan yang paling penting, baby disambut oleh doktor perempuan. I agak fussy. I mean, I nak hospital yang servis bagus, doktor perempuan, husband boleh tidur sekali, bilik sorang if possible, tapi I nak yang murah. Hahaha. Of course ler hospital idaman would be Prince Court tapi nan hado ku mampunya. So I survey hospital government. I baca banyak review and opinion. Majority of them cakap untuk anak first ni, eloknya pergi government. Sebab kalau ada complication or anything, they have all the required facilities compared to private hospital. So I macam ooooo, and I teringat one of my relative dulu supposedly deliver dekat Az-Zahrah Bangi, tapi ada something wrong dengan baby dia and she had to deliver the baby around 7 months and Az-Zahrah tak nak accept sebab taknak tanggung risiko katanya. And she had to go to government hospital. So sad

Buttt, the thing with government hospital is that I have never experience a good service from them 😒😒 So I was a bit reluctant, of course lah kan. So I survey jugak a few private hospital area Bangi ni macam Az-Zahrah, and An-Nur. Harga pakej diorang was ok lah, not so expensive, unless suddenly terpaksa emergency c-zer which masa tu I harap sangat I tak kena or else I have sell one of my kidney to pay my hospital bill 😂. Butttt (again) pakej tu tak boleh bagi bilik sorang, and husband pon tak boleh tidur sekali. And I read also a few reviews yang bilik diorang provide is small and not comfortable. See? I dah cakap I fussy. Haha.

So I KIV dulu Az-Zahrah dengan An-Nur tu. I google google lagi. Hari hari kerja aku kat office menggoggle hospital je hahahaha. Then, I terfound out yang a few government hospitals ada provide private wing which you bayar all the cost but slightly cheaper that private hospital. So I was like, yes, this is it! This is for meeee! So I pon start lah meresearch this FPP (Full Payment Patient) thing, and found the nearest hospital to my place is Putrajaya, and most reviews yang I jumpa online was good reviews. Just that all the reviews were a bit old macam tahun 2015 and below, so not really helpful in term of pricing and everything. Last last I jumpa jugak one review paling latest tahun 2016 and the review was still positive. And at the same time I bukak jugak Hospital Putrajaya punya website, nak confirm kan all the price quotation semua lah kan. Sebab if expensive to me, I might opt to Az-Zahrah / An-Nur since they are nearer. Tapi dia punya price is lebih kurang je. Mahal / murah dalam RM100 macam tu. Cumanyaaaaaaa, FPP Putrajaya ni cuma ada sorang je Doktor perempuan (Dr. Hamidah) and you have to book her fast or else you melepassss like omggggggggg.

After a lot of consideration and discussion with Jebat, we decided to choose FPP Putrajaya. So dalam bulan October I call, masa tu I dah 5 bulan macam tu. And luckily Dr. Hamidah is still available for my EDD, so yeayy for me! So terus set appointment and cuba teka bila first appointment dengan dia? Bulan December ye, 2 bulan lagi. So pisang lah mak menunggu 2 bulan tu ye, hahahahaha 😂😂😂

Ehhh, alamak terpanjang jugakkkkk so terpaksa continue part 4. Hahaha sorry gaisssss.


Pregnancy Journey Part 2.
Sep 6, 2017 | 3:39 PM | 0 comments
Assalamualaikum, everybody. 

We meet again. I know, semua orang mesti eksaited nak tunggu Part 2 kan? Hmm no? Or I sorang je yang eksaited nak cerita? Haha. Tak kira k, korang kena eksaited jugak macam I 😝😝

Okay, so balik dari klinik hari tu, I terus call Jebat. Suruh dia balik Bangi. Dia memula macam hesitate lah jugak sebab yelah jauhkan Kota Damansara tu (jauhlah sangat, puihhh). Tapi I cakap I tak sihat, need him by my side bla bla bla mintak dia balik jugak even bukan weekend pon, dia pon oklah baliklahhhh dah sayangg kannn hahahaha. 

Malam tu I pon dah tak ingat macam mana I bagitau dia yang I pregnant hahaha since dah lama sangat kan sape je entah yang boleh ingat 😔 Tapi Jebat macam tak percaya memula sebab before ni I memang suka main main 😂😂 Lepas dah tunjuk pregnancy test tu barulah dia percaya hihihi. 

My pregnancy journey actually biasa biasa aje, takde pon muntah muntah morning sickness bagai tu. Awal awal tu adalah sikit rasa mual tak selesa tekak and I keep on having light fever, tapi even mual pon selera makan I okay je. I start pergi checkup masa 7 weeks kot, and masa tu berat I 56 kg. And a month after that, naik ke 61 kg, terus kena bebel dengan nurse eh. Hahaha. Hamek kau 5 kg naik dalam masa sebulan, kau ghase cemana aku melantak? So pengajaran yang I dapat kat sini, mengandung tak semestinya kena ada morning sickness tak selera makan and so on yang macam kita tengok dalam TV tu eh. Banyak sangat dalam TV tu membongak je, betulnya tak pon. Tapi memang betul ada jenis teruk alahan sampai kena masuk hospital dehydrated macam cousin I, cuma takdelah semua orang. So I considered the lucky ones lah jugak since takde alahan langsung, melantak macam orang gila. Everyday kat ofis kalau tak nampak I mengunyah memang tak sah. 

So since berat I naik dengan begitu jayanya, I terpaksa minum air gula and to cut the story short, I ada GDM (yeay to me!) GDM ni short form untuk apa entah I pon dah lupa tapi senang cerita I ada kencing manis ketika mengandung, haa gittew nama melayu dia. 

Everytime pergi check up nurse akan nasihat kena control makan, tak boleh makan banyak sangat, tak boleh tu, tak boleh ni, tapi ada ke I dengar? Nan hado! Hahaha. I tetap makan macam tiada hari esok ye. I pikir daripada aku mengidam, baiklah aku makan, hati pon senang, mak tak stress noks. Alhamdulillah sepanjang pregnant I punya issue cuma GDM je. Takde problem darah rendah, darah tinggi, tak cukup darah, terlebih darah, and etc. I noticed mostly kawan kawan I yang pregnant sekali mesti mengadu cakap nurse bising HB rendah, so I was like hmmm HB I okay je, so I tak taulah kenapa tak sama, maybe sebab I kuat makan kot 😂😂😂 




Old things